De Stad Brugge

Het pittoreske Brugge is terecht bestempeld als Europa’s best bewaarde middeleeuwse stad en heeft een enorme
rijkdom aan kunstschatten en cultureel erfgoed.

Brugge, dat aan de wieg van de Vlaamse schilderskunst staat, is een stad waar kunst, cultuur en architectuur nauw met elkaar verbonden zijn. Oude huisjes van gepatineerde bakstenen, grootste gebouwen, grachten met rondzwemmende zwanen, overal heerst een romantische, mystieke sfeer. Brugge, dat al in de Middeleeuwen een economische macht was (zie geschiedenis), was in de 15de en 16de eeuw het centrum van maritieme, commerciële en financiële relaties tussen de landen van West-Europa. Door het dichtslibben van het Zwin en de crisis in de lakenhandel trad het verval in. Het stadje dommelde in en heeft de tand des tijds vrijwel ongeschonden weerstaan en haar Middeleeuws karakter behouden.

Vanaf het indrukwekkende Belfort (83 meter hoog) op de Grote Markt, waar sinds 958 markt wordt gehouden, heeft men uitzicht over de hele stad: de markthallen, de basiliek Saint-Sang, et flamboyante Gotische stadhuis, de renaissancegevel van de oude griffie, het Groeningenmuseum en het Memlingmuseum. Een stukje verderop ziet men de witte huisjes op het Begijnhof, een bloemrijk rustig binnenhofje.

Brugge biedt een enorme verscheidenheid aan activiteiten en attracties, waaronder een aantal van de mooiste kunstverzamelingen van het land. Het biedt de bezoekers comfortabele hotels en alom geprezen gastronomie. Brugge heeft zich in sneltempo tot een moderne stad ontwikkeld, maar slaagt erin haar benijdenswaardige omgeving te verzoenen met de eisen van een moderne samenleving. Door de centrale ligging is Brugge makkelijk en snel te bereiken via water, lucht, spoor of wegen. De stad heeft ook een van de snelst groeiende havens van Europa.